Bortfalder et gensidigt testamente automatisk ved skilsmisse eller ved oprettelsen af et nyt?
Kære Monica
Jeg har været gift tidligere, og min daværende kone og jeg fik dengang udarbejdet et testamente sammen. Jeg har været sammen med min nuværende kone i over 30 år, og vi har også lavet et testamente sammen for mange år siden. Vi har hver børn fra tidligere ægteskab.
Mit spørgsmål går på, om testamentet fra mit tidligere ægteskab, som ikke aktivt er blevet slettet, om dette stadig kan være gældende, eller om jeg skal gøre noget for, at det bliver annulleret?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Finn
Svar:
Kære Finn
Mange tak for dit spørgsmål, som jeg vil besvare i det følgende.
Hvad er et testamente?
Et testamente er et juridisk dokument, hvori du angiver, hvordan du ønsker, at din formue skal fordeles, når du går bort. Det kan bruges til at fastlægge, hvem der skal arve, og du kan også indføre bestemmelser om for eksempel særeje eller andre specifikke ønsker vedrørende arven. For at testamentet skal være gyldigt, skal det oprettes i overensstemmelse med gældende lovkrav, og du kan som udgangspunkt ændre eller tilbagekalde testamentet indtil din død.
Tilbagekaldelse af testamentet
Et testamente kan som udgangspunkt tilbagekaldes på to måder. Man kan enten oprette et nyt testamente, hvori man klart og tydeligt angiver, at ens tidligere testamentariske dispositioner ikke længere skal gælde.
Alternativt kan man lave en ren tilbagekaldelse af testamentet, hvorved der ikke samtidig oprettes er nyt.
Uanset, hvordan man ønsker at tilbagekalde sit testamente, skal det tilbagekaldes på samme måde, som det er oprettet. Hvis der er tale om et notartestamente, skal man således igen til notaren og underskrive tilbagekaldelsen af testamentet.
Udgangspunktet er, at når man opretter et nyt testamente, så vil der samtidigt stå, at det tidligere testamente skal tilbagekaldes. Dog kan der være særlige bestemmelser om uigenkaldelighed, der gør, at testamentet, eller dele af testamentet, ikke kan tilbagekaldes og således stadig vil gælde ved oprettelsen af et nyt.
Hvad sker der ved skilsmisse?
Hvis man opretter et gensidigt testamente og man efterfølgende bliver skilt, behøver man som udgangspunkt ikke at ændre eller tilbagekalde testamentet. Når man ikke længere er gift, er man ikke længere arveberettiget efter hinanden, og man anser således testamentet som ophævet ved skilsmisse.
Du nævner, har du været gift tidligere, og du og din ekskone oprettede et gensidigt testamente. Dette betyder, at din ekskone som udgangspunkt ikke længere er berettiget til at arve fra dig, hvis der ikke er andre bestemmelser i testamentet, der modsiger dette.
Der kan nemlig være bestemmelser i det gamle testamente, der stadig kan være relevante, selv efter skilsmissen. For eksempel kan der være bestemmelser om særeje eller arv til børn, som måske stadig er gældende. Jeg kan derfor ikke give dig et klart svar uden at have kendskab til de specifikke bestemmelser i det gamle testamente.
Hvor kan man finde sit gamle testamente?
Hvis man er i tvivl om, hvad der står i sit gamle testamente, hvorvidt det er bortfaldet automatisk ved skilsmisse eller om der er bestemmelser, der stadig gælder, kan det være en fordel at gennemgå de gamle testamentariske dispositioner. Hvis man ikke længere er i besiddelse af sit testamente, og der er tale om et notartestamente, er det opbevaret ved Skifteretten i den retskreds, hvor man i sin tid fik det underskrevet. Man kan anmode Skifteretten om at få det udleveret.
Jeg håber, at ovenstående har besvaret nogle af dine spørgsmål. Som det fremgår, afhænger din situation af, hvad der står i dit tidligere testamente og om testamentet er blevet gyldigt tilbagekaldt ved oprettelsen af det nye testamente.
Da det er muligt, at der er specifikke bestemmelser i det gamle testamente, som fortsat kan have betydning, kan jeg ikke give dig et klart og entydigt svar uden at kende indholdet af dette.
Hvis du ønsker, at dit gamle og nye testamente bliver gennemgået med henblik på at redegøre for din nuværende retsstilling, er du velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma på tlf. 86 18 11 02 eller mail kontakt@advokatkromann.dk.
Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om familieret, arveret, og mange andre emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk