Hvem er erstatningsansvarlig i forbindelse med skade på-ført et lejet festlokale?

Kære Monica

 

Min søn er netop blevet student og har i den forbindelse lejet et festlokale sammen med hans venner, til fest for deres 100 medstudenter. Lokalet har de lejet af en af deres venners familiemedlem til en reduceret pris.

 

De har dog ikke modtaget en lejekontrakt i forbindelse med udlejningen, og jeg er derfor i tvivl om, hvem der skal betale for en eventuel skade i forbindelse med festen – har udlejeren eller lejeren ansvaret?

 

Jeg er ligeledes i tvivl om, hvad der gælder i forhold til forsikringsloven, hvis der skulle opstå en eventuel brand under festen?

 

Jeg håber, du vil besvare mit spørgsmål.

 

Med venlig hilsen

 

Dorte

Lejeret

Skal du udleje eller leje et lejemål, så bistår vi med kontrakter, lejefastsættelse, ophævelse mv.

Se mere

Svar:

Kære Dorte

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse.

 

Som udgangspunkt bør der udfærdiges en lejekontrakt mellem udlejer og lejer, som er en aftale mellem parterne, der beskriver lejemålet, de forpligtelser der påhviler henholdsvis lejer som udlejer, og de rettigheder lejemålet medfører. En lejekontrakt for et lejet festlokale kan blandt andet indeholde tidspunktet for lejeperiodens begyndelse, det beløb der skal betales for leje af lokalet, herunder eventuelt depositum, samt vilkår for benyttelse af lokalet, herunder hvor længe der må spilles høj musik, rengøringsvejledning efter brug etc.

 

Hvis ingen lejekontrakt er udarbejdet, fungerer vedkommendes, som har betalt for leje af lokale, kontoudtog/kvitteringer for indbetaling af det fastsatte beløb eller depositum til det lejede lokale, som bevis for, at der er blevet betalt for lokalet og dermed har ret til at benytte det.

 

Uden en lejekontrakt vil det efter omstændighederne være Erhvervslejelovens almindelige regler, der er gældende for lejeforholdet. Erhvervslejelovens regler finder som udgangspunkt anvendelse også på helt kortvarige lejeaftaler, f.eks. leje af et festlokale i en weekend.

 

Det følger af Erhvervslejeloven § 33, stk. 1, at lejeren skal behandle det lejede forsvarligt. Det følger endvidere af lovens § 33, stk. 2, at det er lejeren af det lejede der er erstatningsansvarlig for skade, som forvoldes ved uforsvarlig adfærd af lejeren selv, lejerens personale eller andre, som lejeren har givet adgang til det lejede, herunder ved fremleje.

Det er derfor din søn og dem, der sammen med din søn har indgået en lejeaftale om festlokalet, som er erstatningsansvarlig i forbindelse med en eventuel skade, der påføres lokalet under festen, hvis skaden forvoldes ved uforsvarlig adfærd.

 

Erhvervslejelovens Kapitel 7, opstiller yderligere krav til lejerens brug af det lejede, og jeg vil derfor råde dig og din søn til, at orientere sig heri, når der i din søns situation ingen lejekontrakt er udarbejdet.

 

Ved en eventuel opstået brand i forbindelse med udlejningen af festlokalet, skal der foretages en konkret vurdering af den skade der er forvoldt. Her vil man som udgangspunkt blive anset for erstatningsansvarlig for en skade, der forvoldes enten ved uagtsomhed eller med fortsæt.

 

Når man forvolder en skade vil man naturligvis føle skyld og føle trang til at erstatte skaden, enten ved at man selv betaler for skaden eller ens forsikringsselskab dækker skaden under ens ansvarsforsikring jf. Erstatningsansvarslovens § 19. Sidstnævnte tilfælde forligger dog kun, hvis der tillige foreligger et erstatningsansvar.

 

Et erstatningsansvar kan fremgå af loven, men i tilfælde hvor loven ikke er tilstrækkelig, vil retspraksis afgøre, om der foreligger et erstatningsansvar. Man kan ligeledes kun blive ansvarlig for skader der kan gøres op i et pengebeløb. Ved tingsskader, vil det være reparation eller værdien af det ødelagte og ved personskader vil erstatningen blive beregnet efter bestemmelserne i Erstatningsansvarsloven, for blandet andet varigt mén.

 

I de fleste tilfælde vil et hus eller en bygning, herunder lokaler i bygningen, være omfattet af en brandforsikring som dækker den påførte skade. Dette er dog ikke lovpligtigt.

 

Hvis udlejeren af festlokalet har en brandforsikring, vil denne som udgangspunkt dække skaden, dog med forbehold for at der foretages en konkret vurdering af den pågældende situation. Dog kan udlejers forsikringsselskab have et regreskrav mod vedkommende der er erstatningsansvarlig for skaden, men der skal som ovenfor nævnt foretages en konkret vurdering hvorledes vedkommende kan antages at være ansvarlig for skaden.

 

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til udarbejdelse af en lejekontrakt, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma på

telefonnummer 86 18 11 02 eller på mail: kontakt@advokatkromann.dk.

 

I kan læse flere brevkasseindlæg om

Leje- og erstatningsretlige problemstillinger på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkassen/.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Lejeret

Skal du udleje eller leje et lejemål, så bistår vi med kontrakter, lejefastsættelse, ophævelse mv.

Se mere
;
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater