Kan jeg sidde i uskiftet bo?
Kære Monica Kromann
Min mand og jeg er begge blevet pensioneret. Vi har altid været enige om, at skulle en af os dø, skal den anden sidde i uskiftet bo.
Vi er nu blevet i tvivl om, hvorvidt uskiftet bo er en mulighed for os. Vi har en fælles søn, men herudover har min mand en ældre søn fra et tidligere ægteskab. Forhindrer dette, at jeg kan sidde i uskiftet bo?
Jeg har desuden modtaget en arv efter min afdøde far, som ved testamente er blevet gjort til mit særeje. Hvilken betydning har dette?
Vi ser frem til at læse dit svar.
På forhånd mange tak.
Med venlig hilsen
Betina
Svar:
Kære Betina
Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Hvis du som efterlevende ægtefælle vælger at sidde i uskiftet bo, indebærer det, at du indtræder i alle din afdøde ægtefælles rettigheder og forpligtelser. Der vil således ikke ske et egentligt skifte, hvorfor der heller ikke skal udredes arv til livsarvinger – dvs. børn, børnebørn, mv.
Der er dog en række betingelser, som skal være opfyldte, for at det er muligt at sidde i uskiftet bo.
Det uskiftede bo er en videreførelse af formuefællesskabet, efter at den første ægtefælle afgår ved døden. Det er derfor en betingelse, at der er formuefællesskab mellem jer som ægtepar. Dette er tilfældet, selvom arven efter din far er gjort til særeje. Dette særeje vil blot blive holdt uden for det uskiftede bo. Dette betyder, at hvis du dør først, vil din mand kunne sidde i uskiftet bo med jeres datter samt den del af formuen, der ikke er særeje. Dit særeje skal derimod skiftes ved din død.
Uskiftet bo udelukkes altså ikke af et delvist særeje, som der er tale om i jeres tilfælde. Er der i ægteskabet aftalt fuldstændigt særeje ved ægtepagt, er uskiftet bo dog ikke en mulighed, da betingelsen om formuefællesskab i så fald ikke er opfyldt.
Du oplyser, at din mand har en søn fra et tidligere ægteskab – også kaldet et særbarn. Man har alene ret til at sidde i uskiftet bo med fælles livsarvinger, hvorfor særbarnet skal give samtykke til, at den efterlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Din mands søn skal således give samtykke til som betingelse for, at du kan sidde i uskiftet bo. Skulle du derimod dø først, vil din mand uden problem kunne sidde i uskiftet bo, da du ikke efterlader dig særbørn.
Min anbefaling vil derfor være, at I taler med særbarnet og forklarer ham jeres ønske om at sidde i uskiftet bo. Er særbarnet positiv overfor, at du kan sidde i uskiftet bo, kan I bede særbarnet om at underskrive et forhåndssamtykke til uskiftet bo. Der er ingen formkrav til et sådant dokument, men jeg vil anbefale jer, at I kontakter en advokat, som kan være jer behjælpelig med udformningen.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål samt gav overblik over reglerne om uskiftet bo. Såfremt du har brug for rådgivning i uskiftet bo, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.
Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretligeemner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
;