Min søn skal giftes igen – bør han oprette et testamente?

Kære Monica Kromann

 

Jeg har en søn, som er fraskilt med 3 børn. Han har lige fået et barn med en kvinde, som han påtænker at gifte sig med senere på året.

Hvad skal de tage højde for rent testamentarisk før brylluppet?

Min søn har gennem årene fået pengegaver, som er givet som særeje. Hans arv efter mig skal ligeledes være særeje.

 

Med venlig hilsen

Ole

Svar:

Kære Ole

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Først vil jeg forklare, hvad der sker, såfremt din søn ikke opretter et testamente.

På nuværende tidspunkt har din søn 3 arvinger, som er hans 3 børn. Det vil sige, at såfremt din søn afgår ved døden, inden han bliver gift eller før han opretter et testamente, så arver hans 3 børn 1/3 hver. Når din søn gifter sig senere på året, bliver hans ægtefælle også arving og vil arve halvdelen efter ham. Hans tre børn vil skulle dele den resterende halvdel.

Hvis din søn ikke ønsker, at arven efter ham skal fordeles som beskrevet ovenfor, bør han oprette et testamente. I et testamente kan han frit råde over 75 % af sin formue. De resterende 25 % er tvangsarv, som tilfalder ægtefællen og børnene.

I forhold til oprettelsen af et testamente, så kan det være en god idé heri at tage højde for, at det ikke er muligt at sidde i uskiftet bo med særbørn, hvis de ikke giver samtykke hertil. Det indebærer, at såfremt din søn bliver førstafdøde, kan hans ægtefælle ikke sidde i uskiftet bo uden samtykke fra din søns 3 børn fra det tidligere ægteskab. Derudover er det heller ikke muligt at sidde i uskiftet bo med særejemidler. Dette kan give anledning til at overveje, hvorvidt din søns kommende ægtefælle skal begunstiges i højere grad i et testamente end hun er uden et testamente.

Du skriver, at din søn igennem årene har fået pengegaver, som er givet som særeje, og at hans arv efter dig ligeledes skal være særeje. Det betyder, at din søn ved en eventuel skilsmisse eller død, ikke skal dele disse midler med sin hustru. Da der er tale om tredjemandsbestemt særeje, kan din søn som udgangspunkt ikke selv bestemme, om særejemidlerne skal indgå i delingsformuen, der er den formue, der skal ligedeles mellem ægtefællerne ved skilsmisse eller død.

Din søn kan dog godt testere over sine særejemidler i et testamente.

Helt overordnet set bør din søn og hans kommende ægtefælle overveje, om de ønsker, at arven efter dem skal fordeles på en anden måde end den arveloven foreskriver. Derudover bør de overveje, om arven efter dem skal gøres til deres arvingers særeje, da dette også kan bestemmes i et testamente.  

Jeg vil anbefale din søn og hans kommende ægtefælle at kontakte en advokat med speciale i familie -og arveret for at høre nærmere om mulighederne for at oprette et testamente.

Jeg håber, at ovenstående var svar på dit spørgsmål.

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet