Tilhører vores bil delingsformue eller særeje?
Kære Monica
Min kone og jeg skal skilles, og står i denne forbindelse midt i en bodeling. Vi har imidlertid en bil, som vi er i tvivl om, hvem tilhører. I forbindelse med anskaffelsen af bilen, solgte jeg nogle af mine aktier og fik heraf et udbytte på 150.000 kr. Bilens resterende købesum blev erlagt ved 100.000 kr. fra en fælles konto. Bilen solgte vi et halvt år senere, og købte en ny for bilens salgssum. Da mine aktier er særeje, er vi i tvivl om, hvorvidt den nye bil skal opføres under delingsformue eller under mit særeje.
Jeg håber du vil besvare mit spørgsmål.
På forhånd tak
Med venlig hilsen
Michael
Svar:
Kære Michael
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Det følger af lov om ægtefællers økonomiske forhold § 24, stk. 1, at når et aktiv erhverves for både særeje og delingsformue, så bliver aktivet automatisk brøkdelssæreje. Det vil sige, at en brøkdel af bilens værdi tilhører dit særeje, og den anden brøkdel tilhører jeres delingsformue. Brøken fastsættes efter forholdet mellem de midler, der er anvendt ved erhvervelsen. Der er som udgangspunkt ikke nogen nedre grænse for, hvor lille denne brøkdel kan blive.
I jeres tilfælde udgør særejedelen 150.000/250.000 svarende til 3/5 og delingsformuen udgør 100.000/250.000 svarende til 2/5. 3/5 af bilens værdi tilhører således dit særeje, mens 2/5 af bilens værdi tilhører jeres delingsformue.
Du oplyser, at I har solgt bilen og erhvervet en ny bil for salgssummen. Der gælder en surrogationsregel, hvorefter surrogatet for et særeje fortsat vil være særeje. Dette betyder, at fordi den gamle bil var 3/5 særeje, så vil salgssummen ligeledes være 3/5 særeje, idet salgssummen bliver surrogat for bilen. Købes den nye bil for salgssummen, vil den nye bil ligeledes være et surrogat for den gamle bil, og den nye bil vil derfor også være brøkdelssæreje. Hvis de kontante særejemidler har været blandet sammen med de resterende delingsformuemidler, således at disse ikke længere kan adskilles, er det dog ikke sikkert at bilen kan anses som et surrogat for brøkdelssærejet. Ud fra din formulering synes dette dog ikke at være tilfældet, hvorfor udgangspunktet er, at den nye bil fortsat er brøkdelssæreje.
Jeg håber at ovenstående besvarede dit spørgsmål.
Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp i forbindelse med bodelingen, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.
Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:
www.advokatkromann.dk/brevkasse.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
Skilsmisse, separation og ægtefællebidrag
Rådgivning i forbindelse med separation og skilsmisse, samt ansøgninger til Famileretshuset
Se mereÆgteskab og samliv
Vi er specialister i sager om bodeling og ægtefællebidrag og kan hjælpe dig med alle aftaler herom
Se mereFamilieret
Vi kan hjælpe i alle sager om forældremyndighed, bopæl, samvær, tvangsfjernelse og bodeling
Se mere