Er det muligt at ændre en aftale om børnebidrag?
Kære Monica Kromann
Jeg har sammen med min ekskone to drenge på henholdsvis 7 år og 10 år. Vi gik fra hinanden i juni 2020, hvor vi aftalte, at jeg skulle betale børnebidrag til min ekskone, eftersom vi ligeledes aftalte, at børnene skulle bo hos hende og kun være hos mig hver anden weekend.
Da jeg for nyligt er blevet afskediget fra mit arbejde, ser min økonomiske situation desværre helt anderledes ud, end da vi indgik aftalen. Jeg har derfor på nuværende tidspunkt ikke meget luft i budgettet til at betale børnebidrag. Kan jeg på nogen måde undgå at skulle betale børnebidrag, når vi har indgået en skriftlig aftale?
På forhånd tak!
Med venlig hilsen
Michael
Svar:
Kære Michael
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Som forælder har man pligt til at forsørge sine børn, uanset om man bor med dem eller ej. Begge forældre har således en forsørgelsespligt over for børnene, selvom man går fra hinanden. Hvis en forælder ikke opfylder sin forsørgelsespligt, kan denne have pligt til at betale børnebidrag. Som udgangspunkt vil forsørgelsespligten vurderes som opfyldt, hvis barnet eller børnene er nogenlunde lige meget hos begge forældre – eksempelvis hvis man har en 7/7-ordning. I denne situation vil ingen af forældrene som udgangspunkt blive pålagt at betale børnebidrag. Omvendt vil forsørgelsespligten normalt ikke anses for opfyldt, hvis barnet er mere hos den ene forælder end den anden.
Eftersom børnene opholder sig mere hos din ekskone end hos dig, opfylder du som udgangspunkt ikke din forsørgelsespligt på lige fod med din ekskone. Derfor vil du have pligt til at betale børnebidrag.
Aftaler om børnebidrag er som hovedregel bindende og bortfalder først, når barnet er fyldt 18 år. Du er derfor som udgangspunkt bundet af aftalen og kan ikke bare stoppe med at betale børnebidrag.
Du har dog mulighed for at ansøge Familieretshuset om en ændring af børnebidraget. Såfremt børnene stadig kun er hos dig hver anden weekend, opfylder du ikke kriterierne for, at børnebidraget bortfalder, idet dette ville kræve, at børnene opholder sig lige meget hos begge forældre. Til gengæld kan du ansøge om, at børnebidraget nedsættes. Familieretshuset har mulighed for at ændre jeres aftale om børnebidrag, såfremt aftalen skønnes åbenbart ubillig, eller når forholdene væsentligt har forandret sig, eller hvis aftalen strider mod barnets bedste. Sådanne ændringer i en aftale om børnebidrag kan typisk ske, hvis der er sket ændringer i forældrenes eller barnets økonomiske forhold, hvis der er sket ændringer i barnets ophold, eller hvis barnet er flyttet.
Hvis du ikke betaler mere end normalbidraget, vil beløbet dog ikke kunne nedsættes. Dette skyldes, at normalbidraget er en minimumssats. Det samlede normalbidrag er i 2022 på 1.460 kr. om måneden pr. barn. Hvis du betaler et højere beløb end dette, er der mulighed for at beløbet nedsættes til normalbidraget. Dog skal jeg gøre opmærksom på, at en ændring af en aftale om børnebidrag alene begrundet i ændrede økonomiske forhold hos bidragsbetaleren normalt forudsætter en indtægtsnedgang på minimum ca. 30-40 %. Der skal således være sket et meget stort fald i din indtægt, før Familieretshuset vil ændre jeres aftale om børnebidrag.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, eller behov for vejledning, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.
Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk