Fælles bolig ved skilsmisse
Kære Monica.
Min mand og jeg står foran en skilsmisse, og i den forbindelse flytter min mand fra vores hus, som vi ejer i fælleskab. Ingen af os har råd til at bo i huset alene. Er det muligt at forlange, at min mand fortsat betaler halvdelen af udgifterne til huset, selvom han er flyttet? Det er jo en forpligtelse vi har indgået i fællesskab. Min mand har derudover antydet, at det ville være bedst, hvis jeg købte hans halvdel af huset, hvilket jeg dog ikke har råd til. Kan jeg tvinges til dette, når nu jeg bliver boende i huset med børnene? Jeg håber du kan hjælpe.
Med venlig hilsen
Emma
Svar:
Kære Emma.
Tiden omkring en skilsmisse en svær, ikke blot på grund følelserne involveret, men også på grund af de juridiske problemstillinger der er forbundet hermed, der ofte kræver sagkyndig rådgivning.
Lad mig med det samme slå fast, at din mand ikke kan tvinge dig til at købe dennes andel af jeres fælles hus. Kan I ikke blive enige om, hvad der i fremtiden skal ske med huset, herunder hvorvidt der skal ske salg til tredjemand, kan din mand dog begære et offentligt skifte af jeres fællesbo, og dermed ved skifterettens hjælp, fremtvinge et salg af jeres fælles hus. Sker dette, kan du naturligvis ikke længere blive boende i huset.
Indtil der sker et salg eller en udtagelse af huset i forbindelse med skilsmissen, skal din mand betale halvdelen af udgifterne til ejendommen. Dette gælder også efter skæringsdatoen, som er den dag jeres formuefællesskab ophører, altså efter bevilling til eller dom om separation eller skilsmisse. Da din mand ikke længere bor i huset, skal du dog selv afholde udgifterne til vand, varme og elektricitet fra skæringsdatoen, hvilket jeg håber du har mulighed for.
Derudover skal du fra skæringsdatoen betale en husleje for beboelsen af huset på 50 % af, hvad huset kan udlejes for. Jeg går her ud fra, at du din mand hver ejer halvdelen af huset. Du skal dog ikke betale pengene direkte til din mand hver måned. Huslejen indgår i stedet i boopgørelsen i forbindelse med skilsmissen. Dette kaldes fiktiv husleje, og følger af retspraksis på området. I boopgørelsen posteres værdien af den fulde husleje, som huset kan indbringe, som et aktiv hos dig – på denne måde vil din mand blive kompenseret med et beløb, der svarer til halvdelen af denne husleje i forbindelse med boopgørelsen. Du slipper samtidig for, at skulle bekymre dig om yderligere månedlige udgifter under skilsmissen.
Finder du ikke ovenstående rimeligt, eller har du ikke økonomisk mulighed for at benytte ovenstående løsning, kan du naturligvis også, ligesom din mand, fraflytte jeres fælles hus. På denne måde kan I udleje huset, indtil dette bliver solgt. Denne løsning kræver naturligvis, at du kan finde en anden passende bolig til dig og børnene. Har hverken du eller din mand råd eller lyst til at udtage huset i forbindelse med skilsmissen, skal huset sælges. Du kan ikke blive boende i jeres fælles hus på ubestemt tid og få din mand til at betale halvdelen af udgifterne, jf. ovenfor.
Jeg håber ovenstående har givet dig et overblik over din situation og kan hjælpe dig med at træffe beslutning om, hvad du ønsker at gøre i forbindelse med din skilsmisse. Kan du og din mand ikke umiddelbart blive enige om delingen af jeres fællesbo, vil jeg anbefale, at du tager kontakt til en advokat, som kan sikre, at du ikke bliver snydt, eller snyder dig selv, i forbindelse med skilsmissen. Her tænker jeg ikke mindst på delingen af pensioner, som jeg tidligere har behandlet i denne brevkasse. En advokat vil ligeledes kunne være behjælpelig i forbindelse med salget eller overdragelsen af jeres fælles hus.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)