Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?
Kære Monica Kromann
Jeg står i den glædelige situation, at jeg er gravid. Jeg er naturligvis meget lykkelig og glæder mig til alt det nye, der venter.
Jeg ønsker dog ikke at oplyse, hvem der er faderen til mit barn, da jeg ikke ønsker, at han skal være en del af barnets liv.
Mit spørgsmål er derfor: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?
Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål, da dette fylder meget for mig.
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Simone
Svar:
Kære Simone
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse og stort tillykke med graviditeten. Jeg vil nedenfor besvare dit spørgsmål.
Der skal som udgangspunkt registreres en far til et barn, der fødes i Danmark. Registreres faderskabet ikke i forbindelse med barnets fødsel, har du derfor pligt til at oplyse, hvem der er – eller kan være – far til dit barn.
Du skal udfylde en blanket til Familieretshuet, hvor du skal give oplysninger om navnet på den eller de mulige fædre til barnet. Når Familieretshuset modtager oplysningerne fra dig, vil de kontakte den mulige far for at høre, om han vil anerkende faderskabet. Hvis der er flere mulige fædre, vil Familieretshuset indkalde dem til en retsgenetisk undersøgelse, så det kan fastslås, hvem der er far til barnet.
Hvis du i blanketten til Familieretshuset skriver, at faderen er ”ukendt”, vil du blive indkaldt til et møde i Familieretshuset. I Familieretshuset vil du blive vejledt om, hvilken betydning det vil kunne få for dig og dit barn, at du ikke giver oplysninger om barnets fader. Hvis du fortsat ikke oplyser, hvem der er eller kan være far til dit barn, vil sagen som udgangspunkt blive sendt til behandling ved Retten.
Retten vil indkalde dig til et retsmøde, hvor du har pligt til at tale sandt, når du bliver spurgt om, hvem der kan være far til barnet.
Det korte svar på dit spørgsmål er derfor, at ja, du har pligt til at oplyse, hvem der er far til dit barn.
Det er dog klart, at man ikke kan få en mor til at sige noget om barnets far, hvis hun konsekvent nægter. I sidste ende må domstolene så acceptere, at barnets far ikke kan noteres. Du skal dog være opmærksom på, at den mand, der tror, at han er far til barnet, på egen hånd kan sætte gang i en sag om faderskab. Det er således ikke sikkert, at moderen i realiteten kan lykkes med at hemmeliggøre faderskabet. Den biologiske far kan dog ikke anlægge en faderskabssag, hvis en anden mand allerede har erklæret, at han vil være barnets far.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål, og jeg ønsker dig held og lykke i det videre forløb.
Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med en sag om faderskab, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret. Du er naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for bistand i forbindelse hermed.
Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)