Har jeg ret til samvær med mit kommende barn, hvis jeg ikke er sammen med barnets mor?

Kære Monica Kromann

Jeg skal til at have et barn, men barnets mor og jeg er desværre ikke kærester længere. Jeg læste dit brevkasseindlæg fra sidste uge, hvor du forklarede hvordan det fungerede med forældremyndighed, og det hjalp mig meget. Jeg er dog i tvivl om jeg har ret til samvær med barnet, når nu jeg ikke er kærester med barnets mor. Har jeg det? Og hvad skal jeg gøre hvis min eks ikke vil lade mig se barnet?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen
Søren

Svar:

Kære Søren

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

For det første vil jeg anbefale jer at udfylde og indlevere en omsorgs- og ansvarserklæring, som beskrevet i sidste uges brevkasseindlæg. Dette kan I gøre allerede inden barnet fødes. Hvis faderskabet ikke registreres, vil Familieretshuset som regel starte en faderskabssag. Skulle dette mod forventning ikke ske, kan du anmode om at få prøvet om du er barnets far, og herigennem få registreret faderskabet. Dette skal ske indenfor 6 måneder af barnets fødsel.

Når du er registreret som far til barnet, har du som udgangspunkt mulighed for at få samvær, ligesom du har mulighed for at få del i forældremyndigheden. Jeg anbefaler, at I udarbejder en skriftlig aftale om samvær, således at rammerne for samværet er fastlagt. Hvis I har en skriftlig aftale, har du mulighed for at få denne fuldbyrdet ved retten, såfremt barnets mor på et senere tidspunkt tilbageholder barnet fra samvær.

Familieretshuset anbefaler at man fastsætter kortere og hyppigere samvær for helt små børn i alderen 0-3 år. Dette kan eksempelvis være samvær af nogle få timers varighed 2-3 gange om ugen. Dette er for at barnet oplever, at begge forældre er gennemgående omsorgspersoner i dets liv, samt for at skabe faste og trygge rammer for barnet. Ved helt små børn kan barnet ofte ikke være længe uden moderen, men efterhånden som barnet bliver mere modent, kan samværet udvides. I kan derfor med fordel aftale samvær med en optrapningsordning, eller reevaluere jeres samvær løbende.

Det er vigtigt at huske at Familieretshusets anbefalinger kun er anbefalinger, og I har derfor mulighed for at lave andre aftaler, såfremt I skønner, at det vil være det bedste for barnet. Hvis barnet trives, er der således intet retligt til hinder for, at der aftales overnatning på et tidligt tidspunkt, ligesom mindre samvær også kan aftales, hvis I ønsker dette. Hertil bør det bemærkes, at udgangspunktet i lovgivningen er, at det er bedst for barnet at have kontakt til begge forældre.

Hvis barnets mor ikke vil indgå en aftale om samvær, kan du ansøge Familieretshuset om hjælp til at fastsætte samvær. De vil indkalde jer til nogle oplysende møder, hvor de vil forsøge at få jer til at nå til enighed. Hvis I fortsat er uenige efter dette, kan Familieretshuset træffe afgørelse om samvær, eller sende sagen videre til retten, hvor en dommer kan træffe afgørelse om samvær ud fra barnets bedste.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til udarbejdelse af en samværsaftale, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet