Hvilke muligheder har jeg for at få samvær med min søn, når min ekskæreste er flyttet på krisecenter?

Kære Monica Kromann

 

Jeg står i den situation, at min ekskæreste for nyligt er flyttet på krisecenter med vores fælles søn. Vores søn er 4 år gammel og jeg savner ham meget. Jeg har læst, at man kan få etableret samvær, hvis der foreligger bestemte omstændigheder herfor, men jeg ved ikke, hvordan det fungerer.

Mit spørgsmål lyder derfor på, hvilke muligheder jeg har for at få samvær med min søn igen?

Med venlig hilsen

Søren

 

Samvær

Vi har de bedste advokater og kan repræsentere dig i samværssager i Familieretshuset og i retten

Se mere

Svar:

Kære Søren

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

 

Besvarelsen af dit spørgsmål afhænger af, om der foreligger en fast aftale eller en afgørelse vedrørende samvær mellem dig og din søn.

Såfremt der foreligger en aftale eller en afgørelse mellem dig og din ekskæreste omkring samvær med din søn, kan denne gennemtvinges, hvis din ekskæreste ikke overholder aftalen eller afgørelsen. Det er et krav for gennemtvingelsen, at den kan antages at være bedst for barnet, samt at aftalen/afgørelsen indeholder en tvangsfuldbyrdelsesklausul. Der skal i så fald startes en tvangsfuldbyrdelsessag ved familieretten, som vil hjælpe med at gennemtvinge en udlevering af din søn i henhold til aftalen eller afgørelsen. Dette vil altid foregå på en måde, der tager mest muligt hensyn til barnet.

Såfremt der ikke i forvejen foreligger en fast aftale eller afgørelse om samvær, som kan fuldbyrdes, kan du ansøge Familieretshuset om at træffe afgørelse herom. Der er imidlertid lang sagsbehandlingstid for så vidt angår afgørelser om samvær. Du kan derfor også anmode Familieretshuset om at træffe afgørelse om fastsættelse af enten midlertidigt kontaktbevarende samvær eller midlertidigt samvær, som vil gælde, indtil der foreligger en endelig afgørelse. Familieretshuset vil fastsætte den ordning, som de mener, er bedst for barnet.

Midlertidigt kontaktbevarende samvær er en standardiseret ordning, der sikrer, at barnet fortsat har kontakt til begge sine forældre. Samværet fastsættes ud fra faste rammer, som afhænger af barnets alder. Da din søn er 4 år gammel, har du mulighed for at få kontaktbevarende samvær med ham hver anden weekend fra lørdag kl. 10 til søndag kl. 17.

Familieretshuset kan kun træffe midlertidig afgørelse om kontaktbevarende samvær, hvis det vurderes at være til barnets bedste, og hvis samværsforælderen søger om samvær i forlængelse af, at samværet er blevet afbrudt. Samværsforælderen skal derfor indgive ansøgning om kontaktbevarende samvær kort tid efter sidste samvær med barnet.

En anden mulighed for etablering af samvær med din søn, er midlertidigt samvær. Familieretshuset træffer en konkret afgørelse om samværet og dets omfang af hensyn til barnets forhold. Det kan således fastsættes i mindre eller større omfang end kontaktbevarende samvær. Det midlertidige samvær kan f.eks. også fastsættes som overvåget samvær, hvis dette anses for at være til barnets bedste. 

Da du nævner, at din ekskæreste er flyttet på krisecenter med jeres fælles søn, skal du dog være opmærksom på, at det kan være vanskeligt at få samvær med din søn. Hvis den forælder, som barnet opholder sig hos, er flyttet på krisecenter grundet vold, trusler om vold eller lignende fra den anden forælder, kan denne efter forældreansvarslovens § 29 b anmode om, at der træffes midlertidig afgørelse om, at barnet ikke skal have samvær med den anden forælder. Afgørelsen skal træffes af hensyn til barnets bedste, hvorfor der kan være tilfælde, hvor det ud fra en konkret og individuel vurdering anses for bedst for barnet at have kontakt med den anden forælder, mens sagen undersøges nærmere.

 

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Du er velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma, såfremt du har brug for hjælp til at opstarte en tvangsfuldbyrdelsessag eller til udarbejdelse af ansøgning om samvær samt kontaktbevarende samvær og/eller midlertidigt samvær.

 

Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om familieret og mange andre emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/

 

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

 

 

Samvær

Vi har de bedste advokater og kan repræsentere dig i samværssager i Familieretshuset og i retten

Se mere
;
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater