Hvordan er reglerne for juleferiesamvær med vores børn?

Kære Monica Kromann

Min eksmand og jeg blev for nyligt skilt. Vi har to fællesbørn, hvor vi har fælles forældremyndighed over begge børn, og vi udøver en 7/7-samværsordning. Da julen nærmer sig, er vi blevet i tvivl om, hvordan samværet skal etableres i dagene mellem jul og nytår.

Min eksmand og jeg har talt om samværet i dagene mellem jul og nytår, men vi kan ikke nå til enighed omkring dette, og vi har derfor brug for hjælp og rådgivning hertil. Hvad kan vi stille op, hvis vi ikke kan blive enige omkring samværet?

Vi håber, at du vil besvare vores spørgsmål.

Med venlig hilsen

Anne

Samvær

Vi har mange års erfaring og kan repræsentere dig i samværssager i Familieretshuset og i retten

Se mere

Svar:

Kære Anne

Tak for dit spørgsmål til min juridiske

brevkasse, som jeg vil besvare i det

følgende.

I har som forældre altid selv mulighed for at indgå en aftale omkring samværet med jeres børn – også vedrørende samværet imellem jul og nytår. Dette kræver dog, at I kan nå til enighed omkring fordelingen af samværet.

Hvis der ikke indgås anden aftale om samværet i juleferien, så vil det løbende samvær blot fortsætte som normalt. Det vil sige, at jeres 7/7-ordning løber videre som sædvanligt, og børnene er hos jer, som de plejer, henover julen. Dette er udgangspunktet – også selvom dette vil indebære, at samme forælder har børnene til jul flere år i træk.

Dog skal jeg gøre opmærksom på, at bopælsforælderen som udgangspunkt har ret til at melde ferie med børnene i de ordinære skoleferier. Dette indebærer, at hvis børnene har bopæl hos dig, så har du mulighed for at meddele din eksmand, at du vil holde ferie med børnene i noget af eller hele juleferien. Dette kan bopælsforælderen gøre inden for alle de almindelige skoleferier – også selv om dette går ud over samværsforælderens løbende samvær med børnene. 

For at undgå konflikter kan det således være en god idé at indgå en konkret og skriftlig aftale om feriesamvær. Hvis der er fastsat feriesamvær, kan bopælsforælderen ikke melde ferie med børnene, hvis dette vil gå ud over samværsforælderens feriesamvær med børnene.

Såfremt I ikke kan blive enige om at indgå en aftale om samværet, har I mulighed for at søge hjælp hos Familieretshuset. Familieretshuset vil da træffe en afgørelse om, hvordan samværet skal fordeles. Udgangspunktet for sådan en afgørelse vil ofte være, at et barn skal have samvær med begge sine forældre i højtiden, da der tages hensyn til barnets bedste og altså ikke forældrenes præferencer. Familieretshuset vil således ofte træffe en afgørelse om feriesamvær, der indebærer, at barnet holder jul og nytår hos den ene forælder i ulige år og jul og nytår hos den anden forælder i lige år.

Når Familieretshuset træffer afgørelser om samvær, skal der altid træffes en konkret vurdering, der sikrer barnets bedste. Der kan derfor træffes beslutning om, at barnet blot skal have et par dages samvær med den ene forælder i dagene mellem jul og nytår, og at resten af juleferien skal afholdes med den anden forælder. Der lægges derfor vægt på de konkrete omstændigheder i den enkelte familie.

Såfremt I ønsker Familieretshusets hjælp i forbindelse med fastsættelse af samværet i juleferien, skal I sende en ansøgning til dem i god tid inden juleferiens begyndelse. Den forælder, der ønsker fastsat jule- og nytårssamvær, skal indsende ansøgningen.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit

spørgsmål. Såfremt du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til udarbejdelse af en samværsaftale, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkassen/.

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk 

Samvær

Vi har mange års erfaring og kan repræsentere dig i samværssager i Familieretshuset og i retten

Se mere
;
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater