Hvordan skal vores aktiver deles ved skilsmisse, efter kun to års ægteskab?
Kære Monica
Jeg skriver til dig, da min søn og svigerdatter, desværre har valgt at lade sig skille efter blot to års ægteskab. Forinden deres indgåelse af ægteskabet boede min svigerdatter hos min søn i hans hus, som han ejer alene. Skødet på huset er ikke blevet ændret siden deres ægteskabsindgåelse. Mit spørgsmål lyder derfor på, hvad denne skilsmisse indebærer for min søns hus i delingen af boet? Skal huset deles mellem dem, samt hvordan deles deres resterende ejendele og aktiver som biler? Hvordan foregår sådan en deling præcis? Min søn og datter har formuefællesskab.
Jeg håber, at du vil hjælpe mig.
Med Venlig Hilsen
Johnny
Skilsmisse, separation og ægtefællebidrag
Rådgivning i forbindelse med separation og skilsmisse, samt ansøgninger til Famileretshuset
Se mereSvar:
Kære Johnny
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Formuefællesskabet mellem ægtefæller opstår ved indgåelse af ægteskab, medmindre der er oprettet en særejeægtepagt. Formuefællesskabet ophører ved udgangen af det døgn, hvor der er indgivet en ansøgning om separation eller skilsmisse til Familieretshuset. Dagen for ophøret af formuefællesskabet kaldes ophørsdagen.
De aktiver som befandt sig i formuefællesskabet pr. ophørsdagen skal fordeles ligeligt mellem ægtefællerne. Hvis du for eksempel modtager arv fra et familiemedlem en uge efter begæringen om separation eller skilsmisse er indleveret, kan denne arv friholdes fra delingen.
Der er mange der antager, at når der består formuefællesskab i et ægteskab, så ejer ægtefællerne alle deres ejendele i sameje. Dette er ikke tilfældet. Ægtefæller har råderet over de ejendele, som de hver især har erhvervet forud for ægteskabsindgåelse og de ejendele de har erhvervet sig under ægteskabet. Ligeledes hæfter ægtefællerne hver især for den gæld de har pådraget sig inden og efter ægteskabsindgåelsen.
Ved en bodeling skal der udarbejdes en boopgørelse over ægtefællernes aktiver og passiver. Man kan enten have en positiv bodel, der indebærer, at man ejer mere end man skylder væk eller en negativ bodel, der indebærer, at man skylder mere væk end man ejer. Boets opgørelse afhænger derfor af, om man enten har en negativ eller positiv bodel.
Hvis begge ægtefæller har en positiv bodel, skal forskellen i de to bodele udlignes, således at hver ægtefælle ved modtager et lige stort boslod. Hvis begge ægtefæller har en negativ bodel på skiftet, skal ægtefællerne hver især beholde deres gæld og dermed skal de to bodele ikke deles. Hvis den ene ægtefælle derimod har en negativ bodel og den anden en positiv bodel, er det kun den positive bodel der skal deles på skiftet. Dette er begrundet i, at den ægtefælle med en positiv bodel, ikke skal hæfte for den anden ægtefælles gæld.
Værdien af din søns ejendom vil derfor skulle indgå i bodelingen. Såfremt din svigerdatters bodel er på kr. 0, vil hun derfor have krav på halvdelen af ejendommens værdi. Eftersom din søn er ene ejer af ejendommen, har han dog som udgangspunkt ret til at udtage ejendommen ved bodelingen. Det skal dog bemærkes, at der er undtagelser hertil. Dette kan eksempelvis være, hvis ejendommen har tjent til familiens bolig eller såfremt ejendommen er væsentlig for den anden ægtefælles opretholdelse af erhverv.
I forhold til delingen af din søn og ægtefælles biler og øvrige ejendele, skal disse også indgå i boopgørelsen til deres værdi. Dog bliver personlige ejendele af mindre værdi og affektionsværdi som regel holdt udenfor delingen, da disse ofte har tjent til vedkommendes personlig brug.
Der består imidlertid en særregel i lov om ægtefællers økonomiske forhold, hvorefter ligedelingen efter omstændighederne kan fraviges, hvis ægteskabet har været kortvarigt. Bestemmelsen finder anvendelse i tilfælde, hvor en ligedeling vil være åbenbart urimelig, som følge af, at den væsentligste del af ægtefællernes delingsformue tilhørte den ene ægtefælle ved indgåelsen af ægteskab. Det er endvidere en betingelse, at der ikke i ægteskabet har bestået et økonomisk fællesskab af betydning. Reglens anvendelse er i almindelighed udelukket, hvis ægteskabet har varet op mod 5 år eller derover. Det skal bemærkes, at der ved vurderingen af, om ægteskabet har været kortvarigt, tillige lægges vægt på forudgående samliv. Betingelserne medfører, at bestemmelsens anvendelsesområde i praksis er begrænset.
Uanset lovens udgangspunkt om ligedeling ved skilsmisse, har ægtefæller dog mulighed for at fravige dette udgangspunkt ved aftale. Ægtefæller kan dermed aftale en skævdeling, hvis der kan opnås enighed om en anden fordeling.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
Skilsmisse, separation og ægtefællebidrag
Rådgivning i forbindelse med separation og skilsmisse, samt ansøgninger til Famileretshuset
Se mere