Hvordan står vi økonomisk som tidligere ugifte samlevende?
Kære Monica
Jeg er gået fra min ekskæreste gennem 16 år, som jeg også har børn med. Vi havde fællesøkonomi og vi ejede et hus sammen, men vi har ikke været gift. Vi udformede et samejedokument, da vi købte hus, hvorefter jeg skulle have de penge jeg anvendte til erhvervelsen af huset, hvis vi en dag gik fra hinanden. Resten skulle deles ligeligt mellem os.
Min ekskæreste har ligeledes lånt penge fra vores fælles konto på 400.000 kr. til opstart af hans virksomhed, som han ikke mener han skal betale tilbage. Han har ligeledes tilegnet sig alt af værdi fra vores fælles hjem, som er købt fra vores fælles konto.
Mit spørgsmål lyder derfor, hvorledes jeg står i denne situation? Hvordan kan en sådan tvist løses?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen.
Maj
Ugifte samlevende - samliv og samlivsophævelse
Som ugifte samlevende kan I risikere at stå over for mange uforudsete problemer
Se mereSameje- overenskomster
Er I flere som skal købe bolig sammen, anbefaler vi altid at lave en samejeoverenskomst
Se mereGældsbrev
Har du brug for at oprette et gældsbrev, så er vi de rette til at hjælpe dig professionelt hermed.
Se mereSvar:
Kære Maj
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Når man ikke har indgået ægteskab, men lever sammen som par, kaldes dette et papirløst samliv. Du nævner, at I sammen har ejet en ejendom, hvor I fik udarbejdet et samejedokument.
Når man ejer fast ejendom sammen, uden at være gift, kan man udforme en samejeoverenskomst til beskyttelse af begge parters interesser, hvis samlivet en dag skulle ophøre.
I en samejeoverenskomst mellem parterne, skal indholdet være præcist og begge parter skal skrive under på kontrakten. Hvis dette ikke er tilfældet, er det svært at bevise, at en sådan aftale er indgået mellem parterne. Ud fra dit spørgsmål tyder det dog på, at I har udarbejdet en sådan samejeoverenskomst, hvorfor du som udgangspunkt har ret til at kræve dit indskudte beløb tilbage i overensstemmelse med samejeoverenskomsten.
I forbindelse med din ekskærestes lån af penge fra jeres fælles konto til opstart af hans virksomhed, skal denne disposition som udgangspunkt anses for at være et lån, da der er tale om et stort engangsbeløb og at beløbet heller ikke kan anses som en gavedisposition.
Når man låner penge af private, herunder familie, venner og kæreste, er det en god ide, at oprette en låneaftale, også kaldet et gældsbrev, som er et juridisk bindende dokument mellem långiver og lønmodtager. Dette dokument kan dermed være et bevis for, at der er blevet foretaget et lån.
Da det er jeres fælles konto, som pengene er lånt fra, er halvdelen af pengene som udgangspunkt din ekskærestes penge. Derfor vil der være tale om et lån på i alt 200.000 kr. som din ekskæreste skal betale tilbage. Det kan dog være svært at bevise, at et sådant krav forelægger.
Når man bor sammen som ugifte samlevende, som du og din ekskæreste har gjort, så ejer man hver især sine ejendele og man kan råde frit over disse. Dette betyder ligeledes, at man ikke kan råde over den andens ejendele. Der skal derfor ikke foretages bodeling som ved skilsmisse, men hver part tager sine egne ejendele med sig videre. Din ekskæreste har derfor ingen ret til alene at råde over de ejendele, som I sammen har købt. Da ejendelene er erhvervet fra jeres fælles konto, er udgangspunktet at I ejer disse i lige sameje.
En tvist omkring delingen af aktiverne kan løses ved aftale mellem parterne. Hvis det ikke er muligt for parterne at blive enige, kan man i nogle tilfælde få hjælp af skifteretten til at dele aktiverne. Som ovenfor nævnt er udgangspunktet, at I hver især ejer egne ting, og dermed tager disse ting med videre. Hvis det ikke er muligt at adskille, hvem der ejer aktiverne, eller hvis I ejer mange aktiver i lige sameje, kan I anmode skifteretten om hjælp til fordeling af samejeaktiverne. Hvorvidt dette er muligt afhænger dog af, om I fælles har stiftet en sådan mængde rettigheder og forpligtelser, at der er opstået et såkaldt samejebo. Hvis det alene er ét samejeaktiv, som I er uenige om, kan skifteretten dog ikke behandle sagen, og I skal derfor i stedet anlægge en civil sag for at få ophævet samejet.
Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning eller behov for en advokat til at repræsentere dig i din sag er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.
Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om familie-, arve- eller børneretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
Ugifte samlevende - samliv og samlivsophævelse
Som ugifte samlevende kan I risikere at stå over for mange uforudsete problemer
Se mereSameje- overenskomster
Er I flere som skal købe bolig sammen, anbefaler vi altid at lave en samejeoverenskomst
Se mereGældsbrev
Har du brug for at oprette et gældsbrev, så er vi de rette til at hjælpe dig professionelt hermed.
Se mere