Kan en ægtefælle frit disponere over familiens helårsbolig?
Kære Monica Kromann
Jeg bor sammen med min ægtefælle og vores to børn i en bolig ejet alene af mig. Denne er erhvervet for både delingsformuemidler og særeje, hvorfor den delvist indgår i formuefællesskabet mellem min ægtefælle og mig.
Mit spørgsmål er i den forbindelse om jeg uden videre kan sælge boligen uden først at konsultere mig med min hustru?
På forhånd tak for hjælpen.
Med venlig hilsen
Henrik
Svar:
Kære Henrik
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Udgangspunktet er, at en ægtefælle ikke uden videre kan sælge familiens fælles bolig, hvis den anden ægtefælle ikke har givet samtykke hertil.
Af lov om ægtefællers økonomiske forhold § 6, stk. 1 følger det, at en ægtefælle ikke uden den anden ægtefælles samtykke kan indgå aftale om overdragelse, udlejning, bortforpagtning m.v. af familiens helårsbolig, når denne helt eller delvist indgår i formuefællesskabet.
Der skal være tale om en helårsbolig eller en bolig, der er bestemt til familiens helårsbolig. Dette indebærer, at bestemmelsen ikke blot omfatter den bolig, som familien aktuelt bor i. § 6 omfatter også eksempelvis en nyindkøbt ejendom eller et hus under opførelse, som familien endnu ikke har nået at flytte ind i. Ligeledes er en midlertidigt udlejet ejendom omfattet, såfremt det er hensigten, at familien skal vende tilbage til boligen. Det afgørende er dermed udelukkende, hvor familien faktisk bor eller har til hensigt at bo, og ikke boligens status af helårs- eller fritidshus. Det vil således også være omfattet, hvis familien eksempelvis faktisk bor i et sommerhus eller en campingvogn, på trods af at dette ikke normalt betegnes som helårsbolig. Bestemmelsen omfatter alle helårsboliger, herunder andelsboliger. Dog er lejeboliger ikke omfattet af beskyttelsen.
Bestemmelsen omfatter kun boliger, der helt eller delvist er delingsformue. Det kræver derfor ikke samtykke at sælge eller udleje en bolig, der udelukkende er særeje.
Da din bolig er erhvervet for både delingsformue og særejemidler, er den brøkdelssæreje, jf. lov om ægtefællers økonomiske forhold § 24, stk. 1. Boligen indgår således delvist i formuedelingen med den del, der er delingsformue. Boligen indgår dermed i formuedelingen, uanset om delingsformuen udgør en meget lille del af boligens værdi. Dermed er din bolig omfattet af beskyttelsen efter lov om ægtefællers økonomiske forhold § 6, stk. 1, eftersom den også er erhvervet for delingsformue. Du kan således ikke sælge boligen uden først at indhente et samtykke fra din hustru.
Dette gælder også, hvis du og din hustru ophæver samlivet eller indgår separation eller skilsmisse. I så fald vil det kræve et samtykke at disponere over boligen i forbindelse med salg m.v., indtil der er indgået aftale eller truffet afgørelse om, hvem der skal udtage boligen, jf. lov om ægtefællers økonomiske forhold § 6, stk. 2 og 3.
Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller har brug for rådgivning, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere spørgsmål.
Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk