Kan et fastsat børnebidrag bortfalde?

Kære Monica Kromann

Jeg har sammen med min ekskone en 12-årig datter, som bor hos sin mor. Vi har tidligere haft et godt samarbejde om en deleordning for vores datter.

Samarbejdet stoppede dog i foråret 2019, hvor det af kommunen blev mig pålagt, at jeg ikke længere må tage kontakt til min datter, da hun har fået stress.

Jeg har betalt børnebidrag siden begyndelsen af 2018, hvor jeg har betalt normalbidraget. Vi har fælles forældremyndighed.

Mit spørgsmål er, om Familieretshuset kan bortfalde afgørelsen om, at jeg skal betale børnebidrag, idet jeg ikke længere ser min datter, og jeg er af den opfattelse, at min datters mor ikke vil genoptage samarbejdet? 

Med venlig hilsen

En fortvivlet far

Svar:

Kære fortvivlede far

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Forældre har pligt til at forsørge deres børn. Dette gælder naturligvis også, når to forældre går fra hinanden.

Hvorvidt der skal betales børnebidrag, afhænger af, om begge forældre efter bruddet stadig opfylder deres forsørgelsespligt over for barnet.

Som udgangspunkt vil en deleordning, hvor barnet er lige meget hos begge forældre – altså en såkaldt 7/7-ordning – betyde, at begge forældre opfylder deres forsørgelsespligt. Der skal derfor som udgangspunkt ikke betales børnebidrag, når forældre har denne ordning.

Er der derimod tale om en anden deleordning, hvor barnet er mere hos den ene forælder end den anden, kan der være grundlag for, at den forælder, som har barnet mindst skal betale børnebidrag, idet denne forælder ikke opfylder forsørgelsespligten på lige fod med den anden forælder.

Forældrene kan selv lave en aftale om betaling af børnebidrag. Hvis dette ikke er muligt, kan Familieretshuset efter ansøgning pålægge, at der skal betales børnebidrag.

Når Familieretshuset fastsætter børnebidrag, udregnes beløbets størrelse efter henholdsvis barnets tarv og den betalende forælders økonomiske kår. Normalbidraget er i den forbindelse en minimumsordning.

Når der er fastsat børnebidrag, bortfalder dette først, når barnet fylder 18 år, medmindre Familieretshuset bestemmer andet.

Der kan dog ske ændringer af børnebidraget efter ansøgning fra en af forældrene. Sådanne ændringer sker typisk, hvis der er sket ændringer i forældrenes eller barnets økonomiske forhold, hvis der er sket ændringer i barnets ophold, eller hvis barnet er flyttet.

Jeg skal dog erindre om, at normalbidraget er en minimumssats, og der kan dermed ikke ske sådanne ændringer i bidraget, som medfører en nedsættelse til under normalbidraget.

Hvis der er utilfredshed med Familieretshusets afgørelse, kan der klages herover til Ankestyrelsen. Hvordan dette foregår, og inden for hvilke frister en klage skal indgives, kan ses i den klagevejledning, som medfølger Familieretshusets afgørelse.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside:

www.advokatkromann.dk/brevkassen/

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet