Kan jeg som værge forvalte min søns formue, selvom han ikke er umyndiggjort?

Kære Monica

 

Jeg har en søn på 18 år, som bor på institution, da han er svært hjerneskadet. Jeg er i den forbindelse blevet beskikket som værge for ham. Jeg er dog blevet gjort opmærksom på, at han ikke er umyndiggjort, hvilket jeg skal have ansøgt om.

 

Min søn har en stor formue og mit spørgsmål til dig lyder derfor på, om jeg kan forvalte hans formue og indtægter, som værge for ham?

 

Jeg har de seneste 5 år modtaget en skattefri gave af min søns indtægter, da han på grund af sin tilstand ikke selv kan bruge sin formue.

 

Jeg har tidligere anmodet Familieretshuset om frigivelse af midler til en skattefri gave til mig, tilbage i januar 2023, men grundet lang sagsbehandlingstid, har jeg intet hørt. Jeg vil derfor høre om jeg kan klage over den lange sagsbehandlingstid ved Familieretshuset?

 

Jeg håber du kan besvare mit spørgsmål.

 

Med venlig hilsen

 

Karina

Rådgivning til handicappede og deres familier

Få advokatbistand ved ansøgning om støtte til handicapbil, tabt arbejdsfortjeneste eller merudgifter

Se mere

Svar:

Kære Karina

 

Tak for dit relevante spørgsmål til min juridiske brevkasse.

 

Som du nævner, er du værge for din søn. At en person kommer under værgemål medfører ikke automatisk, at den retlige handleevne fratages.

 

Den retlige handleevne kan fratages hvis dette er nødvendigt for at hindre, at personen under værgemål udsætter sin formue, indkomst eller andre økonomiske interesser for fare for at forringes væsentligt, eller for at hindre økonomisk udnyttelse.

 

Din søns retlige handleevne kan dermed fratages ham, hvis dette skønnes nødvendigt grundet hans tilstand.  

 

Såfremt din søn fratages sin retlige handleevne, vil han være umyndiggjort. Det skal dog bemærkes, at fratagelse af den retlige handleevne ikke kan iværksættes, hvis det skønnes, at den pågældendes interesser kan varetages i tilstrækkelig grad ved værgemål.

 

Der skal derfor foretages en konkret vurdering i din søns situation, om der vil være mulighed for, at fratage ham hans retlige handleevne. Du kan selv anmode om ændring af dit værgemål for din søn, hvilket vi også tilbyder hjælp og rådgivning med.

 

Til besvarelse af dit spørgsmål, angående hvorledes du kan forvalte din søns formue og indtægter, følger det af værgemålsloven, at værgen skal sørge for, at formuen bevares og giver rimeligt udbytte, således formuen forvaltes på forsvarlig vis.

 

Som værge kan du forbruge af din søns indtægter til sædvanlige dispositioner, herunder betaling af regninger for din søn, sædvanlige indkøb mv.. Værgen skal dog indhente Familieretshusets godkendelse til at yde gaver af indtægten. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om sædvanlige lejlighedsgaver såsom fødselsdags- og julegaver, såfremt gaverne er af sædvanlig værdi. Såfremt du ønsker at overføre det skattefri gavebeløb til dig selv, vil du skulle ansøge om Familieretshusets tilladelse herom.

 

Når en person er under værgemål, skal vedkommendes midler anbringes i et forvaltningsinstitut, hvis formuen overstiger kr. 75.000,-. Familieretshusets godkendelse skal altid indhentes til forbrug af formuen.

 

I forbindelse med din ansøgning til Familieretshuset om en skattefri gave til dig selv, fra din søns formue, kan du klage over Familieretshusets sagsbehandlingstid. Dette sker ved at indgive en klage til Folketingets Ombudsmand. Denne klage skal indgives skriftligt og må ikke være anonym.

 

Det følger af god forvaltningsskik, at sager i den offentlige forvaltning, skal behandles inden for en rimelig frist. Det fremgår af Familieretshusets hjemmeside, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for værgemålssager er 15 uger. Ved indgivelse af en klage, skal det dermed fremgå hvor lang tid der er gået udover de 15 uger som sagsbehandlingen gennemsnitligt ligger på. Du kan finde klagevejledningen til ombudsmanden på www.ombudsmanden.dk.

 

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis I ønsker yderligere rådgivning eller hjælp til udarbejdelse af en lejekontrakt, er I naturligvis velkommen til at kontakte

KROMANN advokatfirma på telefonnummer 86 18 11 02 eller på mail: kontakt@advokatkromann.dk.

 

Du kan læse flere brevkasseindlæg om

Familieretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/ .

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Rådgivning til handicappede og deres familier

Få advokatbistand ved ansøgning om støtte til handicapbil, tabt arbejdsfortjeneste eller merudgifter

Se mere
;
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater