Kan min stedfar testere over min mors ting?

Kære Monica Kromann

 

Jeg skriver til dig, fordi min stedfar har siddet i uskiftet bo, siden min mor gik bort for nogle år siden. Jeg gav dengang samtykke til, at min stedfar kunne sidde i uskiftet bo, da han har været gift med min mor i 20 år. Jeg er efterfølgende blevet uvenner med min stedfar.  

Jeg har hørt fra min stedfars søn, at min stedfar vil oprette et testamente. Dette er jeg imod, og derfor undrer jeg mig nu over, om min stedfar kan testere over min mors ting? Hverken min mor eller stedfar har tidligere oprettet testamente. Derudover vil jeg gerne trække mit samtykke til uskiftet bo tilbage, er det muligt?  Det skal siges, at jeg er enebarn.

 

Med venlig hilsen

Christina

Svar:

Kære Christina

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

I levende live udøver den længstlevende ægtefælle en ejers rådighed over det uskiftede bo. Det vil sige, at din stedfar kan forbruge af det uskiftede bos midler og give gaver. Din stedfar har eksempelvis ret til at sælge aktiver eller give aktiver i gave. Han må dog ikke misbruge rådigheden over det uskiftede bo – f.eks. må man ikke væsentligt formindske boet på en uforsvarlig måde, når man sidder i uskiftet bo.

Den længstlevende kan som udgangspunkt også testere, men der er dog nogle begrænsninger, hvilke følger af Arvelovens § 24, stk. 2. Din stedfar kan ved testamente kun råde over en så stor del af det uskiftede bo, som ved hans død falder i arv efter ham. Udgangspunktet er, at halvdelen af boet falder i arv efter din mor, og den anden halvdel falder i arv efter din stedfar. Dette svarer til det almindelige formuefællesskab, hvor hver ægtefælle har et boslod på halvdelen af boet. Når din stedfar testerer, skal han dog respektere hans søns tvangsarv, som er en fjerdedel af hans arvelod. Ligeledes skal din stedfar respektere, at han ikke kan testere over den del af boet, som falder i arv efter din mor.

Angående aktiverne i det uskiftede bo kan din stedfar testere over alle genstandene, som indgår i det uskiftede bo. Din stedfar kan således testere over aktiver, som tidligere har tilhørt din mor. Din stedfar skal i denne sammenhæng respektere hans testationskompetence, og han må ikke testere beløbsmæssigt over flere aktiver, end hvad der falder i arv efter ham.

Din stedfar kan derfor godt testere inden for de ovenforstående rammer. Han kan som nævnt kun kvantitativt råde over den del, som falder i arv efter ham. Kvalitativt kan han testere over alle aktiver inden for denne beløbsgrænse, selvom det er aktiver, som din mor ejede.  

En betingelse for at sidde i uskiftet bo med særbørn er, at disse giver sit samtykke hertil, ligesom du har gjort. Sådan et samtykke kan som det klare udgangspunkt ikke trækkes tilbage, eftersom det er bindende. Dette gælder dog ikke, hvis der foreligger bristende forudsætninger. Der vil her være en snæver adgang til at trække samtykket tilbage. Der skal dog meget til før, at man kan komme igennem med, at der foreligger bristende forudsætninger, da der er tale om en meget snæver undtagelse. Det kan være vaskeligt at komme igennem med, at det er en bristende forudsætning, at du er blevet uvenner med din stedfar. Du er således som udgangspunkt fortsat bundet af dit samtykke.

Det er altid en mulighed at skifte med et barn, når man sidder i uskiftet bo. Hvis du kan tale med din stedfar og lave en aftale med ham herom, har du mulighed for at skifte med ham. Da der ikke er oprettet testamente, vil du arve halvdelen efter din mor, og din stedfar vil arve den anden halvdel. Dette følger af de almindelige arveretlige regler.   

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, eller behov for vejledning i forbindelse med arveretlige problemstillinger, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere rådgivning.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside:  www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

;
Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater