Min datter skal konfirmeres - hvem betaler for konfirmationen?

Kære Monica Kromann

 

Jeg skriver til dig, da jeg har nogle spørgsmål angående betaling af min datters konfirmation.

Min datter skal konfirmeres i år på store bededag, og i den anledning har vi planlagt en fest for hende med massere af familie og venner. En sådan fest er dog ikke helt uden omkostninger, og jeg kan allerede se det hele løbe op.

Problemet er hertil, at jeg står alene med det hele. Min eksmand og jeg blev skilt for 2 år siden, og vi har sammen forældremyndigheden over vores fælles datter. Min datter bor dog ved mig og ses blot med hendes far hver anden weekend. Af denne grund har min eksmand også nægtet at give et tilskud til konfirmationen, og vil kun give hende en større gave, idet han siger ”det må være rigeligt”.

Mit spørgsmål er hertil, om der gælder nogen regler i form af et obligatorisk økonomisk bidrag til en sådan fest, eller om jeg blot må tage omkostningerne på egen kappe. 

Håber, du kan hjælpe mig.

 

De bedste hilsner,

Amanda

Svar:

Kære Amanda,

 

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende. 

Tiden for konfirmationer er lige rundt om hjørnet, så det er naturligt at ville have kendskab til de bidrag og lignende, der kan foreligge i en sådan situation, hvor man som forældre ikke længere er sammen.

Først og fremmest må det fastslås, at man som forældre med fælles forældre myndighed naturligvis altid selv kan fastlægge, hvordan fordelingen af bidrag til fester og lignende skal se ud. Der kan dog i visse situationer opstå konflikter, hvor man – som i din situation – støder på en mur, og derfor ikke kommer på en løsning. I dette tilfælde vil man ved Familieretshuset kunne søge om at få et såkaldt konfirmationsbidrag, jf. børnebidragslovens § 15.

Et konfirmationsbidrag er kort sagt et engangsbidrag, der kan blive pålagt den anden forælder at betale, hvis denne ikke opfylder den forsørgelsespligt, der anses at foreligge i forbindelse med en konfirmation. Hertil gælder det derfor også, at et sådan bidrag altså ikke kan fastsættes, hvis den anden forælder er afgået ved døden, eller hvis faderskabet til barnet ikke er retligt fastslået. Det er vigtigt at pointere, at dette bidrag bliver fastsat ligegyldigt, hvordan den pålagt forælders økonomiske situation ser ud.

I din situation skriver du, at I har fælles forældre myndighed. I et sådan tilfælde står det jer generelt frit, hvordan I vil opfylde jeres forsørgelsespligt. Hertil vil din datters far dermed kunne opfylde kravet ved selv at holde en fest eller ved tage jeres datter med på en ferie i anledning af hendes konfirmation. I begge tilfælde vil forsørgelsespligten anses som værende opfyldt, og Familieretshuset vil ikke fastsætte et bidrag. Dog vil det ikke være tilstrækkeligt for din eksmand blot at give en større gave. Hertil vil forsørgelsespligten ikke være opfyldt, og der vil dermed kunne blive fastsat et konfirmationsbidrag i din situation.

I det tilfælde, man havde været forælder med forældremyndigheden alene, vil der typisk blive fastsat et konfirmationsbidrag, hvis der har været udgifter i anledning af konfirmationen. Idet man her har forældremyndigheden alene, vil Familieretshuset derfor også kun tage hensyn til den anden forælders potentielle konfirmationsudgifter, hvis disse er opstået efter aftale med forældremyndighedsindehaveren. Dette kan bl.a. være, hvis man har aftalt at lave en opsparingskonto bl.a. til dækning af en konfirmation og lignende.

Selve bidragets størrelse er i 2022 kr. 3.879,- og skal betales direkte til modtageren.

Selve udbetalingen fastsættes efter ansøgning. Denne ansøgning foregår som udgangspunkt digitalt via. Familieretshusets hjemmeside. Ansøgningen skal være modtaget tidligst 3 måneder før konfirmationsdagen og senest dagen før. Idet det oplyses, at jeres datter skal konfirmeres på store bededag i år, vil en ansøgning derfor kunne foretages allerede fra i dag.

Jeg håber ovenstående besvarede jeres spørgsmål. Såfremt I har yderligere spørgsmål eller har brug for rådgivning, er I velkomne til at kontakte KROMANN advokatfirma for yderligere spørgsmål.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/.

Med venlig hilsen

 

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet