Min hustru brugte hele sin formue kort før vores skilsmisse

Kære Monica Kromann

Jeg besluttede tidligere på året, at jeg ville skilles fra min hustru gennem 5 år. Da jeg fortalte hende dette, blev hun rasende og nægtede at tale med mig, hvorfor jeg ikke kunne få hendes underskrift til skilsmissen. Nu har hun endelig skrevet under, men jeg har imidlertid fundet ud af, at hun før skilsmissen, har brugt næsten alle sine penge. Hun har blandt andet givet gaver til hendes børn fra et tidligere ægteskab for i alt 150.000 kr., og hun har bestilt en rejse til Cuba med en veninde, hvor hun har betalt for begge billetter.

Før dette, havde vi omkring samme formue, men jeg er nu bange for, at hun har ret til halvdelen af min formue, selvom hun har opbrugt størstedelen af sin. Hvad kan jeg gøre?

Med venlig hilsen

Mads

Svar:

Kære Mads

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Hvis I har haft delingsformue i jeres ægteskab, er udgangspunktet, at jeres formuer deles ligeligt, jf. Lov om ægtefællers økonomiske forhold § 5. Det vil sige, at hvis du eksempelvis har 200.000 kr. og din tidligere ægtefælle har 0 kr., så skal du betale 100.000 kr. til din ægtefælle. Dette udgangspunkt fraviges dog i en række særlige tilfælde.

Det skal bemærkes, at det kun er den formue, som bestod på ophørsdagen, dvs. den dag, hvor familieretshuset modtog anmodningen om skilsmisse, der indgår i ligedelingen.

Det følger af Lov om ægtefællers økonomiske forhold § 40, at hvis en ægtefælle ved misbrug af rådigheden over sin formue væsentligt har reduceret delingsformuen, så har den anden ægtefælle krav på at blive stillet, som om formindskelsen af formuen ikke havde fundet sted. Dette betegnes ”misbrugskrav”. Bestemmelsen har til formål at udligne det tab, som den anden ægtefælle ellers ville have haft på grund af formindskelsen af formuen.

Misbrug af formuen kan bl.a. være et uforholdsmæssigt stort forbrug, hvorfor rejsen til Cuba efter omstændighederne muligvis kan betegnes som misbrug.

Misbrug af formuen kan desuden være gaver til tredjemand. Dette gælder særligt, hvis ægtefællerne allerede har ophævet samlivet på tidspunktet for gaveoverdragelserne, eller hvis en samlivsophævelse er nært forestående. I dit tilfælde, hvor din tidligere ægtefælle først begynder at forære store gaver, efter at du har fortalt hende, at du ønsker en skilsmisse, kan gaverne til hendes børn formentlig betragtes som misbrug – særligt når gaverne udgør en ikke ubetydelig værdi på 150.000kr. Generelt gælder der om misbrugskrav, at jo tættere I er på separation og skilsmisse, jo lavere vil grænsen være, før at der er tale om misbrug.

Det økonomiske krav, som du får mod din tidligere ægtefælle, skal beregnes således, at du økonomisk stilles som om, at din ægtefælles misbrug af sin formue aldrig har fundet sted.

Har din tidligere ægtefælle eksempelvis nedbragt sin formue med 200.000 kr. kort før skilsmissen, og har du selv en formue på 200.000kr., ville I forinden misbruget have haft en formue på 400.000kr. tilsammen, svarende til 200.000kr. hver efter formuedelingen. Da der nu kun er 200.000kr. tilbage, skal du derfor ikke dele noget med din tidligere ægtefælle, fordi du uanset misbruget har krav på 200.000kr., som var den andel, du havde ret til, inden misbruget fandt sted.

Er der ikke dækning til dit misbrugskrav ved formuedelingen, fordi der ikke er penge nok i boet, kan du senere gøre halvdelen af den del af kravet, der ikke blev dækket, gældende mod din tidligere ægtefælle. Dit misbrugskrav bortfalder således ikke, selvom det ikke kan dækkes under formuedelingen.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp i din sag, er du naturligvis velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma.

Du kan læse flere brevkasseindlæg om familie- og arveretlige problemstillinger på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

 

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

 

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet