Kan jeg sælge vores hus uden min demente mands samtykke?
Kære Monica Kromann
Min mand og jeg har været gift i over 50 år. Vi har delingsformue. Nu er han blevet ramt af demens og skal snart på plejehjem.
Det er ikke afgjort endnu, men i tilfælde af, at jeg er nødt til at sælge vores hus, kan jeg så sælge vores bolig uden hans samtykke?
Jeg håber, du vil besvare mine spørgsmål.
Med venlig hilsen
Lise
Svar:
Kære Lise
Tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Som udgangspunkt kan du ikke sælge jeres fælles bolig uden din mands samtykke.
I lov om ægtefællers økonomiske forhold § 6 står der, at en ægtefælle ikke uden den anden ægtefælles samtykke kan indgå aftale om at overdrage familiens helårsbolig eller en bolig, der er bestemt til familiens helårsbolig.
Ordene "bestemt til“ viser, at § 6 ikke blot omfatter en ejendom, som familien aktuelt bor i, men tillige en nyindkøbt ejendom eller et hus under opførelse, som familien endnu ikke har nået at flytte ind i. Også en ejendom, der midlertidigt er udlejet under f.eks. en længevarende rejse til udlandet, er omfattet af bestemmelsen, såfremt det er hensigten, at familien skal vende tilbage til boligen efter det midlertidige ophold.
Det afgørende er udelukkende, hvor familien faktisk bor eller har til hensigt at bo, og ikke boligens status af helårshus.
Bestemmelsen gælder kun, hvis ejendommen er omfattet af reglerne om ligedeling, og da I har delingsformue, kan du derfor ikke sælge jeres fælles bolig uden din mands samtykke.
Dette indebærer også, at en bolig ikke er omfattet af beskyttelsen i § 6, når boligen udelukkende er særeje (skilsmissesæreje, fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje).
Idet din demente mand endnu ikke er på plejehjem, må du tage fat i Familieretshuset, der kan tillade salget af jeres fælles bolig, såfremt der ikke er en rimelig grund til at nægte at gennemføre salget.
Hvis en ægtefælle derimod permanent er flyttet på plejehjem, vil den tidligere fælles bolig ikke længere anses for fælles, og et samtykke til salg vil ikke længere være nødvendigt. Dette følger af en afgørelse fra Vestre Landsret, idet de hensyn, der begrunder samtykket i loven, ikke længere er til stede som følge af, at den ene ægtefælle er kommet på plejehjem.
Hvis der havde foreligget en gyldig fremtidsfuldmagt, kunne et eventuelt salg af boligen være sket på grundlag af denne.
Det er altid en god ide at overveje fremtiden, herunder om det mulige behov for at oprette fremtidsfuldmagt. I den forbindelse kan det være en god ide at få rådgivning hos en advokat, så der sikres et overblik.
Jeg håber ovenstående besvarede dine spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.
Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie – og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)