Skal der laves tilstandsrapport ved køb af en ejerlejlighed?
Kære Monica
Min kæreste og jeg er ved at kigge på at købe vores første lejlighed sammen. Vi er blevet opmærksomme på, at der ved de fleste ejerlejligheder ikke er udarbejdet tilstandsrapporter, hvilket undrer os meget.
Er det normalt, at der ikke laves tilstandsrapporter på ejerlejligheder? Hvilken betydning har det for købet? Kan vi eventuelt sikre os på en anden måde?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Nicolaj og Lise
Køb og salg af fast ejendom
Se mereSvar:
Kære Nicolaj og Lise
Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
I teorien er det muligt at udarbejde en tilstandsrapport på ejerlejligheder, men i praksis fravælges dette typisk. Dette skyldes, at der ikke alene skal udarbejdes en tilstandsrapport for den enkelte lejlighed, men ligeledes for hele bygningen. Der udarbejdes således to tilstandsrapper. At udarbejde tilstandsrapporter for ejerlejligheder vil derfor udgøre en stor opgave, idet det vil kræve grundig gennemgang af selve lejligheden samt alle fællesarealer i bygningen, herunder gangarealer, trapper, kælder, loft, og den ydre bygningsstruktur, inklusiv tag og facade. Der er således tale om en tidskrævende og dyr proces, hvorfor de fleste sælgere af ejerlejligheder fravælger at få udarbejdet en tilstandsrapport.
Hvis der ikke er udarbejdet en tilstandsrapport, betyder det, at man som køber ikke kan tegne en ejerskifteforsikring, som dækker ved eventuelle fejl og mangler, som opdages senere. I nogle tilfælde kan der i forvejen være udarbejdet en gyldig tilstandsrapport på bygningen. Denne kan bruges til at tegne en ejerskifteforsikring, hvis der også udarbejdes tilstandsrapport for selve lejligheden.
Selv om der ikke kan tegnes en ejerskifteforsikring, betyder det dog ikke, at man som køber selv skal hæfte for alle fejl og mangler ved lejligheden. Sælger har nemlig som udgangspunkt 10 års ansvar for skjulte fejl og mangler ved lejligheden. I praksis kan det dog være vanskeligt at forfølge et krav mod sælger. Derfor er det en god idé at køber sikrer sig bedst muligt på anden vis. Eksempelvis er det altid en god idé at få en fagkyndig til at gennemgå og kontrollere ejendommen inden indgåelse af købsaftalen, så man er sikker på, hvad man køber. Dette kan eventuelt være en bygningssagkyndig eller en håndværker, som har erfaring hermed. Ligeledes kan det være en god idé at få en autoriseret elinstallatør til at tjekke, om der findes ulovlige elinstallationer i lejligheden, idet disse kan udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko og det kan være dyrt at få rettet op på ulovlige installationer.
Det er endvidere som regel en god idé at søge rådgivning ved en advokat i forbindelse med køb af en ejerlejlighed, da der i sådan en handel indgår mange dokumenter, som er vigtige at være opmærksomme på. En advokat kender de typiske faldgruber, som kan opstå ved køb af bolig og kan vejlede igennem hele processen. I kan læse nærmere om, hvad en advokat kan bistå med i en bolighandel i mit seneste brevkasseindlæg.
Jeg håber, at ovenstående besvarede jeres spørgsmål. I er til enhver tid velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma, hvis I ønsker rådgivning i forbindelse med jeres ejendomskøb eller hvis I har yderligere spørgsmål vedrørende køb og salg af fast ejendom. I kan læse flere af mine brevkasseindlæg på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkassen/
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
Køb og salg af fast ejendom
Se mere;