Skal min særejearv deles ved skilsmisse?
Kære Monica,
Min mand og jeg skal skilles.
Vi ønsker at gøre det på den bedst mulige måde.
For nogle år siden arvede jeg et kolonihavehus fra min moster. Huset blev givet til mig som særeje som fremgik af hendes testamente.
Jeg er dog i tvivl om, hvad dette har af betydning nu, når jeg står i en skilsmisse?
Skal kolonihavehuset deles eller ikke deles, mellem min mand og jeg?
Vi har ikke oprettet nogen ægtepagt under vores ægteskab.
Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.
Med venlig hilsen
Tina
Svar:
Kære Tina
Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.
Udgangspunktet er, at hver ægtefælle råder over hver deres midler, men at disse midler skal deles ligeligt mellem ægtefællerne ved en eventuel skilsmisse. Undtagelsen til dette udgangspunkt er, at der foreligger særeje i ægteskabet.
Særeje skal som udgangspunkt aftales mellem ægtefællerne gennem en ægtepagt. Dog kan man også arve som særeje, hvis dette fremgår af et testamente. Dette betyder helt konkret, at kolonihavehuset ikke indgår i ligedelingen af jeres formuer. Hvis din mand eksempelvis har kr. 100.000, - i værdier, og du har kr. 120.000, - i værdier udover dit kolonihavehus, der er særeje, så deler I kun de værdier til samlet kr. 220.000, -.
En bodeling er dog ofte en mere kompliceret proces, hvorfor det er anbefalingen at du kontakter en advokat med speciale i bodelingssager.
Når man arver som særeje, er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvilken type særeje der står i testamentet. Særeje kan nemlig
antage flere former. For eksempel anvendes der ofte skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje i testamenter. Man kan i sit testamente testere begge former for særeje til sine arvinger eller kombinere de to former for særeje, hvilket kaldes kombinationssæreje.
Hvis man har skilsmissesæreje, skal særejet ikke deles ved skilsmisse. Afgår den ene ægtefælle derimod ved døden, skal skilsmissesærejet dog ligedeles.
Som alternativ til skilsmissesæreje, kan en ægtefælle have fuldstændigt særeje på et eller flere aktiver. Disse aktiver skal hverken ligedeles ved skilsmisse eller ved ægtefællens død. Det er også muligt at lave kombinationssæreje, som er en kombination af de ovenfor nævnte særejeformer.
Det er en god idé, at du ved, hvilken form for særeje dit kolonihavehus er, hvis du i fremtiden ønsker at gifte dig igen. Da kolonihavehuset er gjort til dit særeje gennem testamente, vil kolonihavehuset fortsat vil være dit særeje i et senere ægteskab.
Du oplyser, at du arvede kolonihavehuset for nogle år siden. I tilfælde af at der i mellemtiden har været værdistigning i kolonihavehuset, så tilkommer stigningen ligeledes dig som særeje. Hvis du havde solgt kolonihavehuset eller havde fået indtægter fra huset, så ville salgssummen eller indtægterne også være dit særeje.
Du oplyser, at du og din mand ikke har haft nogen ægtepagt i jeres ægteskab. Dette har ingen betydning i forbindelse med din særejearv, da dette særeje er bestemt ved testamente af tredjemand.
En ægtepagt kan dog være er en god idé at oprette, hvis du indgår nyt ægteskab i fremtiden. Ved oprettelse af en ægtepagt tager man på forhånd stilling til potentielle juridiske problemer, der kan ved en eventuel skilsmisse eller ved en ægtefælles død.
Jeg håber, at det ovenstående besvarede dit spørgsmål. Hvis du ønsker yderligere rådgivning eller hjælp i processen, er du velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma på telefonnummer: 86 18 11 02 eller på mail:kontakt@advokatkromann.dk.
Med venlig hilsen
Monica Kromann
Advokat (H)
mk@advokatkromann.dk
;