Hvordan er reglerne, når en person under 18 år begår en strafbar handling?

Kære Monica

Jeg skriver til dig, da jeg er nysgerrig på, hvilke regler og procedurer, der gælder for unge mennesker under 18 år, som begår strafbare handlinger, og om disse sager udelukkende afgøres ved retten, når sagen drejer sig om en ung person på f.eks. 13 eller 16 år?

Jeg stiller dette spørgsmål, da der har været flere episoder i nyhederne, hvor unge mennesker under 18 år har været involveret i personfarlig kriminalitet.

Jeg håber, du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Thomas

Strafferet

Hvis du er sigtet, tiltalt eller har været udsat for en forbrydelse, så kan vi hjælpe dig

Se mere

Svar:

Kære Thomas

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt, at der fortsat er adskillige sager i det danske retssystem, som omhandler ungdomskriminalitet, hvor unge under 18 år begår personfarlig eller anden kriminalitet.

Det er naturligvis tragisk, når unge mennesker kommer ud i kriminalitet i en ung alder, og derfor er der, som du nævner, visse procedurer, som det danske retssystem anvender i sådanne sager.

Efter straffelovens § 15 er den kriminelle lavalder 15 år i Danmark. Dette betyder, at man ikke kan straffes, hvis man er under 15 år gammel. Dog kan der træffes andre foranstaltninger, for at hjælpe børn og unge til et liv uden kriminalitet. Når man er under 15 år, er det alene Ungdomskriminalitetsnævnet, som kan fastsætte foranstaltninger, som den unge skal følge.

Ungdomskriminalitetsnævnet behandler sager vedrørende unge i alderen 10-14 år, der er mistænkt for kriminalitet, og unge i alderen 15-17 år, der er dømt i retten for enten personfarlig kriminalitet som vold eller anden form for kriminalitet, som f.eks. tyveri. Ungdomskriminalitetsnævnet består af én dommer, en politimand og en ansat ved kommunen. I nogle sager inddrages en børnesagkyndig, f.eks. en psykolog eller en socialrådgiver. De unge i alderen 10-14 henvises til nævnet af politiet, og de unge i alderen 15-17 henvises til nævnet af retten, hvis dommeren beslutter dette.

Ungdomskriminalitetsnævnet er kompetent til at træffe forskellige afgørelser, herunder straksreaktioner som f.eks. konflikthåndtering eller afgørelse om forbedringsforløb. Forbedringsforløbene afhænger af den unges situation og kan vare i flere år. Et eksempel på et forbedringsforløb, kunne bl.a. være, at barnet skal i psykologisk eller pædagogisk behandling, eller at barnet skal anbringes udenfor hjemmet.

Hvis Ungdomskriminalitetsnævnet skal træffe mere indgribende afgørelser som f.eks. anbringelse uden for hjemmet, har nævnet pligt til at tilbyde den unge, der er fyldt 12 år, samt forældremyndighedsindehaveren gratis advokatbistand.

Hvis man er 15-17 år og begår kriminalitet, kan man udover at skulle følge en afgørelse fra Ungdomskriminalitetsnævnet, ligeledes blive dømt for det strafbare forhold i retten.

Når man er under 18 år gammel, og man bliver sigtet i en straffesag, underretter politiet først den unges forældre om det strafbare forhold. Politiet underretter ligeledes de sociale myndigheder i den pågældende kommune, hvor en repræsentant herfra har mulighed for at være til stede under politiets afhøring og under afhøring i retten.

Under afhøringen hos politiet, skal politiet gøre den unge opmærksom på sine rettigheder, og at man ikke har pligt til at udtale sig. Man har derfor ret til at vente med at udtale sig, indtil man får beskikket en forsvarer.

Når man skal for domstolene som tiltalt i en straffesag, har man som tiltalt og som forældre til en tiltalt, ret til en advokat, der kan vejlede, rådgive og støtte én under sagens behandling i retten. Den tiltalte har mødepligt i retten, og hvis ikke man dukker op, kan man risikere at blive hentet af politiet på sin bopæl. Når selve straffesagen afholdes, skal den unges forældre også være til stede i retten. 

Hvis man som ung under 18 år varetægtsfængsles, bliver man overført til en institution for unge. Man kommer derfor ikke i fængsel. Det er retten, der bestemmer hvor længe man skal sidde varetægtsfængslet. Udgangspunktet er dog, at man højst kan sidde varetægtsfængslet i 4 uger ad gangen med mulighed for forlængelse.

I forhold til idømmelse af straf til unge under 18 år, følger det af straffelovens § 33, stk. 3, at en ung person under 18 år, ikke kan idømmes straf på livstid, men den unge kan i stedet efter stk. 1 og stk. 2, idømmes lovens længste tidsbestemte straf på 16 år eller 20 år, hvis der sker forhøjelse af straffen. Dog skal det indgå som en formildende omstændighed, at den unge endnu ikke var fyldt 18 år på gerningstidspunktet.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Hvis du som barn eller forælder er blevet indkaldt til et møde i Ungdomskriminalitetsnævnet, så er du velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma, og vi vil bistå dig i din sag.

Du er ligeledes velkommen til at kontakte KROMANN advokatfirma på tlf. 86 18 11 02, såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med en verserende straffesag eller andre strafferetlige problemstillinger.

Du kan læse flere af mine brevkasseindlæg om strafferet, familieret og mange andre emner på min hjemmeside: https://www.advokatkromann.dk/brevkassen/

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokat (H)

mk@advokatkromann.dk

Strafferet

Hvis du er sigtet, tiltalt eller har været udsat for en forbrydelse, så kan vi hjælpe dig

Se mere

 

 

Advokat Monica Kromann

KROMANNs juridiske brevkasse

Ønsker du svar på et spørgsmål, der må offentliggøres i juridisk brevkasse, eventuelt i anonymiseret form?

Send dit spørgsmål til kontakt@advokatkromann.dk så vil svaret muligvis blive bragt i den efterfølgende uge. 

Du finder svar på alle publicerede og stillede spørgsmål her i brevkassen.

Vær opmærksom på, at svarene i brevkassen ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Læs mere om det ved at klikke her.

God fornøjelse med læsningen!

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet