Medmoderskab

Hvis I er to kvinder, som ønsker at få et barn sammen, er det vigtigt at I fra start er opmærksomme på reglerne om medmoderskab. Hos KROMANN advokatfirma kan vi vejlede jer igennem processen, så I trygt kan fokusere på jeres nye familie.

HVAD ER MEDMODERSKAB?

Når to kvinder ønsker at få et barn sammen, er det muligt for den ene af kvinderne at blive registeret som medmoder, selvom hun ikke selv har født barnet. Et medmoderskab medfører en række rettigheder og pligter. Medmoderen vil som udgangspunkt have del i forældremyndigheden over barnet, ret til samvær med barnet, ligesom medmoderen og barnet har arveret efter hinanden. Medmoderen har også en forsørgelsespligt overfor barnet.

HVORDAN BLIVER MAN MEDMODER?

I dansk ret gælder det, at den kvinde, der føder barnet, automatisk bliver registreret som barnets mor ved fødslen, uanset om barnet er kvindens biologiske barn. Hvis man ønsker at blive registreret som medmoder til et barn, er der derfor en række ting, som man skal være opmærksom på. Hvis ikke processen varetages korrekt, kan det nemlig betyde at den ene af jer ikke kan registreres som mor til barnet.

Et medmoderskab kan kun registreres, hvis to kvinder får barnet sammen ved hjælp af assisteret reproduktion. Graviditet af anden vej er ikke gyldig, hvis en kvinde skal have medmoderskab. Når først et medmoderskab er bestemt, kan det som udgangspunkt ikke ændres efterfølgende.

Hvis du og din partner overvejer at anvende kunstig befrugtning i forbindelse med en fremtidig graviditet, er der flere forskellige elementer, der spiller ind i forbindelse med registrering af forældreskabet.

Før behandlingen med assisteret reproduktion begynder, skal I være enige om behandlingen og give skriftligt samtykke hertil. Behandlingen skal desuden udføres af en sundhedsperson eller under en sundhedspersons ansvar, og det skal være sandsynligt, at barnet er et resultat af den assisterede reproduktion. Herudover har det betydning om I vælger at benytte sæd fra en kendt eller en anonym doner. Hvis I ikke er gift på tidspunktet for graviditeten, skal I også udfylde en omsorgs- og ansvarserklæring om medmoderskab under graviditeten, eller så snart barnet er født.

Det er vigtigt, at overstående krav overholdes, idet det i modsat fald ikke vil være muligt at få registreret medmoderskabet. Hvis medmoderskabet ikke registreres, vil medmoderen ikke blive anset som barnets retlige forælder, hvilket kan skabe en lang række udfordringer.

KONTAKT OS I DAG

Hos KROMANN advokatfirma kan vi støtte og vejlede jer igennem hele processen. Hvis I går med tanker omkring et fremtidigt barn, er I velkomne til at kontakte os på tlf. 8618 1102 eller på mail kontakt@advokatkromann.dk. Vi står klar til at hjælpe jer i gang med jeres nye familie.

HVIS I IKKE OPFYLDER BETINGELSERNE FOR MEDMODERSKAB

Hvis I ikke opfylder kravene til fastsættelse af medmoderskab, er det i nogle situationer muligt at stedbarnsadoptere. Hvis I er i tvivl om I kan registrere medmoderskabet, eller har brug for vejledning vedrørende stedbarnsadoption, er I velkomne til at kontakte KROMANN advokatfirma på tlf. 8618 1102 eller på mail kontakt@advokatkromann.dk

I kan læse mere om adoption og andre relaterede emner på siderne nedenfor. 

Familie- og stedbarnsadoption

Hvis du skal adoptere et familiemedlem, stedbarn eller plejebarn kan vi bistå dig.

Se mere

Forældremyndighed

Vi har de bedste advokater inden for sager om forældremyndighed.

Se mere

Faderskab

Hvis du står i en tvist omkring faderskab, kan vi rådgive omkring dine muligheder og sagsprocessen

Se mere

Genoptagelse af faderskab

Vi har erfaring med genoptagelse af faderskabssager både ved Familieretshuset og ved retten

Se mere

Kontakt
KROMANN advokatfirma

Ring 8618 1102 eller udfyld formularen herunder, hvis du ønsker at blive kontaktet af en af vores advokater

Tak for din henvendelse.

Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Der skete desværre en fejl under afsendelse af din besked.

Du er velkommen til at ringe på 8618 1102 eller sende en mail til KROMANN advokatfirma i stedet

Danske Familieadvokater Advokatsamfundet Danske ArveretsAdvokater