Specialiseret juridisk rådgivning på højeste faglige niveau.
Ring og forklar os om din situation
Vi fører sager i hele landet

Samvær

Som forældre er det afgørende, at ens barn har det godt. Derfor er det vigtigt, at man har en dygtig advokat, når det gælder samvær med børn.

Hos KROMANN advokatfirma har vi 20 års erfaring med sager om forældremyndighed, bopæl og samvær. Vi har nogle af landets bedste advokater på området.

Vi hjælper forældre med at få mere samvær med deres børn. Vi hjælper også med at begrænse barnets samvær med den anden forælder, hvis dette er til barnets bedste.  

samvær med børn

HVAD ER AFGØRENDE I EN SAG OM SAMVÆR?

Det vigtigste i samværssager er barnets bedste. Tidligere blev dette også kaldet ”barnets tarv”.  

Et barn har som udgangspunkt ret til kontakt med begge forældre. I visse tilfælde kan dette udgangspunkt dog fraviges, hvis det ikke er til barnets bedste at have samvær med den ene forælder. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis en forælder er voldelig, herunder psykisk voldelig.

Hos KROMANN advokatfirma ved vi præcis, hvad der bliver lagt vægt på i en sag om samvær. Det er derfor en god idé at kontakte os allerede fra sagen er startet ved Familieretshuset. Vi hjælper også, hvis sagen senere skal afgøres i retten. Vi kæmper for, at dig og dit barn får det bedst mulige resultat.  

KAN ET BARN SELV BESTEMME, HVOR BARNET VIL BO?

I en sag vil man lytte til barnets egen holdning til bopæl og samvær. Et barn har generelt ret til at blive inddraget i sager vedrørende forældremyndighed, bopæl og samvær. Barnet har dog ikke direkte ret at bestemme: Det afgørende vil være, hvad der er til barnets bedste.

Et barn vil blive indkaldt til børnesamtale i Familieretshuset, fra barnet er omkring 6-7 år gammelt. Under børnesamtalen vil barnet blive spurgt ind til forholdet til sine forældre: Hvordan er det at bo hos mor? Hvad laver du hos far? osv.

Nogle børn kan have svært ved at overskue konsekvenserne af, hvad de siger til en børnesamtale. Dette gælder særligt, da børn kan føle sig fanget i konflikten mellem mor og far.  

Barnets alder har også stor betydning for, hvor afgørende barnets egne udtalelser bliver for sagen; Generelt lægger man mere vægt på, hvad en 16-årig siger til en børnesamtale, end hvad en 7-årig siger. Dette betyder, at større børn i et stort omfang selv kan bestemme, hvor meget samvær de ønsker, og hvor de skal bo.

Hvis barnet er under 6-7 år, vil man indhente udtalelser fra barnets børnehave eller vuggestue for at belyse barnets holdning til samvær. Også for børn i skolealderen vil man indhente en udtalelse fra barnets skole.

Advokater til samvær

HVORDAN FOREGÅR EN SAG OM SAMVÆR?

En sag om samvær begynder med, at der indgives en anmodning om samvær til Familieretshuset.

Familieretshuset vil herefter indkalde forældrene til et møde, hvor de skal snakke om deres ønsker til samvær. Det er ikke et krav, at man har en advokat med til mødet i Familieretshuset. Det er dog en god idé at inddrage en advokat allerede fra sagens start.

Hvis forældrene ikke kan blive enige om samvær på mødet i Familieretshuset, kan Familieretshuset træffe en afgørelse om samvær. Hvis afgørelsen medfører væsentlige ændringer i samværet, eller hvis der også er spørgsmål om bopæl og/eller forældremyndighed, kan Familieretshuset dog ikke træffe afgørelser. Familieretshuset vil i disse situationer sende sagen videre til Familieretten.

I Familieretten er det klart anbefalingen, at du får hjælp af en advokat. Du kan søge fri proces, fra sagen er hos familieretten. ”Fri proces” betyder, at du ikke selv skal betale for, at advokaten hjælper dig.

Hvis du ikke er enig i familierettens dom om samvær, kan du anke sagen til Landsretten og herefter efter omstændighederne til Højesteret. KROMANN advokatfirma har møderet for Højesteret, og vi kan føre din sag helt til tops i systemet.

HVIS DER ER ENIGHED OM SAMVÆR MELLEM FORÆLDRENE

Nogle gange er forældrene er enige om, hvor meget samvær der skal være.

Det er altid vores anbefaling, at I udarbejder en skriftlig samværsaftale, når I skal fastsætte samværet for jeres børn. Således skabes der klare linjer, så I undgår uenighed omkring samværet på et senere tidspunkt.

Det anbefales, at I kontakter en advokat for at få udarbejdet en samværsaftale.

En advokat kan sørge for, at alle forhold indgår i aftalen:

  • feriesamvær,
  • transport til og fra samvær,
  • bortfald af samvær, mv.

En advokat kan også sørge for, at aftalen om samvær kan tvangsfuldbyrdes. Dette betyder, at hvis den anden forælder ikke udlevere børnene til eller fra samvær, så kan du få rettens hjælp til at få børnene udleveret: Dette gøres ved at anlægge en tvangsfuldbyrdelsessag.

Vores advokater hjælper gerne med at lave en skriftlig aftale om samvær.

ERSTATNINGSSAMVÆR

Hvis bopælsforælderen aflyser samværet, har samværsforælderen ret til erstatningssamvær i den efterfølgende uge i samme omfang og tidsrum som det aflyste samvær.

Hvis bopælsforælderen f.eks. aflyser et weekendsamvær, har den anden forælder krav på samvær i samme omfang den efterfølgende weekend.

Hvis du får aflyst samvær med dit barn, har du altså ret til erstatningssamvær ugen efter. Du skal blot gøre skriftligt krav på det over for bopælsforælderen inden for kort tid efter aflysningen af samværet.

Oplever du problemer med at samværet ikke overholdes, kan du kontakte KROMANN advokatfirma, og vi hjælper dig med at få dit barn udleveret.

OVERVÅGET SAMVÆR

Overvåget samvær betyder, at barnets samvær med sin far eller mor gennemføres i Familieretshuset. Det overvågede samvær gemmeføres, mens en børnesagkyndig er til stede. Overvåget samvær fastsættes i situationer, hvor det vurderes, at der ikke er andre muligheder for at fastsætte samvær mellem barnet og den forælder, barnet ikke bor hos.

Begge forældre får Familieretshusets afgørelse, hvori det fremgår, hvorfor der skal være overvåget samvær. Normalt indkalder Familieretshuset til en samtale, inden det overvågede samvær begynder. Til mødet forklarer den børnesagkyndige, hvordan samværet skal foregå, og forældrene kan se samværslokalet.

Den børnesagkyndige, der er til stede under samværet, har ikke indflydelse på afgørelsen om overvåget samvær eller på sagsbehandlingen i Familieretshuset. Den børnesagkyndiges rolle er alene at sikre, at samværet foregår på barnets præmisser, og at rammerne for samværet bliver overholdt.

Den børnesagkyndige udfærdiger en rapport over forløbet. En sådan rapport kan få betydning, hvis spørgsmålet om samvær senere skal afgøres endeligt.

Som din advokat i en sag vedrørende overvåget samvær kan vi eksempelvis hjælpe dig med at klage over en afgørelse om overvåget samvær. Vi kan også give dig gode råd til, hvordan du bør opføre dig under det overvågede samvær.

Forældremyndighed

Vi har de bedste advokater inden for sager om forældremyndighed.

Se mere

Bopæl

Vi hjælper dig der er indkaldt til møde i Familieretshuset og fører din sag om bopæl i retten

Se mere

Udlevering af barn

Er dit barn ikke blevet udleveret eller hjemgivet ved samvær? Vi kan hjælpe dig!

Se mere

Børnebortførelse

Har du mistanke om at dit barn er under børnebortførelse skal der handles hurtigt og effektivt

Se mere